Επτανησιακές Συνταγές

Από Mike Halikias A
ΣΠΑΓΓΕΤΙΝΙ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ

Το μπουρδέτο είναι ένα πιπεράτο κερκυραϊκό πιάτο, που γίνεται με πετρόψαρα (σκορπιός μαύρος, γαλέος, χέλι, σμέρνα κτλ.). Η σάλτσα του, μαζί με το ψάρι ή χωριστά, δίνει μια έξοχη μακαρονάδα. Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές του, αυτή που δίνεται εδώ είναι πολλή απλή και απίθανα εύγευστη.

Υλικά (8 μερίδες)
1 κιλό σπαγετίνι
2 κιλά ψάρι (σκορπιός ολόκληρος ή γαλέος, κομμένος σε φέτες)
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. σπορέλαιο
1/2 φλιτζ. χυμός λεμονιού
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
4 κουταλιές πάπρικα γλυκιά
1-2 κουταλιές τοματοπολτός
1/2-1 κουταλάκι πιπέρι καyιέν


Εκτέλεση

1. Βάζουμε το ψάρι σε ένα τρυπητό με χοντρό αλάτι και το αφήνουμε για 1-2 ώρες.
2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε νερό σε ύψος 3-4 εκ. και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το οποίο βράζουμε για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το κρεμμύδι και το πετάμε.
3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κόκκινο πιπέρι, το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ψάρι μαζί με το χυμό λεμονιού. Αν χρειάζεται, για να δώσουμε στο φαγητό το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα, προσθέτουμε επί πλέον τοματοπολτό ή και πάπρικα. Επίσης ρυθμίζουμε κατά την γεύση το πιπέρι καγιέν και το αλάτι. Βράζουμε για 10 ακόμη λεπτά (Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε το ψάρι να καλύπτεται τελείως ενώ το μέγεθος της κατσαρόλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε η επιφάνειά της να καλύπτεται τελείως από τις φέτες του ψαριού.)
4. Στο μεταξύ έχουμε βράσει και στραγγίσει τα σπαγετίνι, στα οποία προσθέτουμε την πλούσια σάλτσα του ψαριού. Το ψάρι είτε το σερβίρουμε χωριστά σε μερίδες, είτε, αν προτιμούμε, το κομματιάζουμε και το βάζουμε μέσα στη σάλτσα.





Λαδόπιτα Λευκαδίτικη


Παραδοσιακό γλύκισμα. Ιδανικό για όσους δε νηστεύουν το λάδι.

Συστατικά
* ταψί Νο 32
* 3 ποτήρια λάδι
* 3 ποτήρια νερό
* 2 ποτήρια ζάχαρη
* σουσάμι, κανέλλα, αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
* 1 κιλό περίπου αλεύρι
* 1 χούφτα σιμιγδάλι


Οδηγίες

1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και το φυλάμε να είναι ζεστό.
2. Βάζουμε το λάδι (αφού κρατήσουμε δύο δάκτυλα από το τρίτο ποτήρι) σε ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι, τόσο ώστε να γίνει ένας πολύ πυκνός χυλός και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα πάντα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει καστανό σκούρο χρώμα. Προσθέτουμε τότε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Γίνεται ένας ελαφρύς χαλβάς. Τον στρώνουμε στο ταψί αφού το πασπαλίσουμε με σησάμι και τον πατάμε για να ισιώσει η επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και βάζουμε από ένα αμύγδαλο στο κάθε ρόμβο.
3. Ψήνουμε στους 200 (σε προθερμασμένο φούρνο) για 15 λεπτά και μετά στους 180 για 40-45' περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού. Τότε η πίτα είναι έτοιμη.
4. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και λίγη ζάχαρη. Την κόβουμε όταν κρυώσει.





Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα


Μαλακά και αφράτα κουλούρια που μοσχοβολάνε!!! Συνταγή από το νησί μου!!!

Συστατικά

* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 φακελάκι μαγιά
* 1 κρασοπότηρο ζάχαρη
* 1 ποήρι ελαιόλαδο
* 1 φλιτζανάκι ούζο
* 1/2 κ.σ. κανέλλα
* 1/2 κ.σ. γαρύφαλλο
* 1 κ.γ. αλάτι
* 1 κ.σ. μάραθο τριμμένο (ξερό) ή γλυκάνισο
* νερό όσο τραβήξει


Οδηγίες

1. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί σε λεκάνη εκτός από το νερό.
2. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να ξεκολάει η ζύμη απ' τα χέρια. Αφήνουμε καμιά ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
3. Πλάθουμε τα κουλούρια στο κλασικό μακρόστενο σχήμα λαδόνοντας που και που τα χέρια, τα τοποθετούμε σε λαδομένο ταψί και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα να φουσκώσουν (αν τα φτιάξουμε το βράδυ)
4. Τα ψήνουμε το πρωί σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο να πάρουν καφέ χρώμα (αλλιώς αν τα φτιάξουμε τη μέρα αφήστε τα 4-5 ώρες και μετά ψήστε τα. Εγώ τα άφησα στο μπολ σκεπασμένα πάνω στο καλοριφέρ και έγιναν 3πλάσια και αφρός!!)

Λίγα μυστικά ακόμα

Βγαίνουν αρκετά κουλούρια και μεγάλα,φουσκωτά! Οπότε προσέξτε να τα πλάσετε λεπτά και μακρυά για να μην βγούν σαν φρατζολάκια!! καλή επιτυχία!!!!!!!





ΣΟΦΙΓΑΔΟ


* 1 ½ κιλό βοδινό μοσχαρίσιο ψαχνό κρέας (περίπου)
* ½ - ¾ φλυτζανιού λάδι
* 2 κρεμμύδια
* 1 κεφάλι σκόρδο
* 1 ποτήρι του κρασιού πετιμέζι
* ½ ποτήρι του κρασιού ξύδι
* 1 ματσάκι δεντρολίβανου
* 1 κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτας (προαιρετικό)
* αλάτι - πιπέρι, νερό
* 5 - 6 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα φέτες ή τις ανάλογες πατάτες

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι να τσιγαρισθεί.
Όταν αρχίσει να ροδίζει ελαφρά, ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και τα γυρίζουμε στην κατσαρόλα να ροδίσουν και αυτά. Σβήνουμε το φαγητό με το ξύδι και προσθέτουμε το πετιμέζι, τις σκελίδες τα σκόρδα ακαθάριστες, το δεντρολίβανο, αλάτι πιπέρι, αρκετό νερό και σκεπάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ίσως χρειασθεί νερό κατά το βράσιμό του. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε τα κυδώνια ή τις πατάτες και το αφήνουμε να βράσει. Προσέχουμε μήπως λιώσουν τα κυδώνια. Πρέπει να μείνει με μια πυκνή καστανή σάλτσα. Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα, μαζί με τα κυδώνια. Αν μας φαίνεται γλυκό μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι. Η παλιά συνταγή είχε περισσότερο πετιμέζι (1 ποτήρι του νερού).

Το σοφιγάδο είναι ένα πολύ παλιό φαγητό της χώρας.
Έχει την καταγωγή του από την εποχή της ενετοκρατίας.
Έχει μια ιδιάζουσα γλυκόξινη γεύση που μοιάζει με γεύσεις της σύγχρονης κουζίνας.





ΨΑΡΙ ΣΑΒΟΡΟ

* 1 - 1 ½ κιλό ψάρια μαρίδες ή κουτσομούρες ή παλαμίδι ή χέλια
* ½ - 1 ποτήρι λάδι
* 1 ποτήρι ξύδι
* 1 κεφάλι σκόρδο
* 1 ματσάκι δεντρολίβανο
* 2 - 3 φύλλα δάφνης
* 1 - 2 φλιτζάνια σταφίδα μαύρη

Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι.

Τα τηγανίζουμε κανονικά και τα τοποθετούμε σε πήλινο ταβά ή σε σκεύος πυρέξ ή εμαγιέ.

Κατόπιν στο τηγάνι, αφού πετάξουμε το λάδι και το πλύνουμε, ρίχνουμε ελάχιστο νερό, τα ψιλοκομμένα σκόρδα και τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο. Τα αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε για λίγο και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις ακόμη.

Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τα ψάρια ώστε να καλυφθούν.

Όταν κρυώσει, μπορεί να φαγωθεί.

Μ' αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Είναι μια νοστιμιά που συνηθίζεται ακόμη στα ψαροχώρια και στη Χώρα.





ΜΑΡΙΔΟΠΙΤΑ


* ταψί Νο 30
* 2 φύλλα ζυμωτά
* 1 κιλό περίπου μαριδάκι ψιλό (λεπτό)
* ¾ φλ. Λάδι
* 1 μεγάλο κρεμμύδι
* 2 ώριμες ψαχνομένες ντομάτες
* 200γρ. περίπου τυρί χωριάτικο
* μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι



Κόβουμε τα κεφάλια από το μαριδάκι, πλένουμε καλά και το αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι.
Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε τα δύο φύλλα ώστε να εξέχουν από τα χείλη και τα λαδώνουμε κι αυτά. Τοποθετούμε το μαριδάκι ακτινωτά στο ταψί, πιπερώνουμε και κόβουμε το κρεμμύδι λεπτές ροδέλες, από πάνω τους τρίβουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες με τον κρεμμυδοκόφτη, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το τυρί σ' όλη την επιφάνεια και τέλος ρίχνουμε το λάδι από πάνω να πάει παντού. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, να κάνουν κόγχη και ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου.

Η μαριδόπιτα είναι μια καθαρά Λευκαδίτικη πίτα με ιδιάζουσα, πικάντικη γεύση. Μπορούμε να την γευτούμε για λίγο χρονικό διάστημα, τον Σεπτέμβρη γιατί το μαριδάκι πρέπει να είναι πολύ μικρό.
Υπάρχουν παραλλαγές της πίτας. Κάποιες νοικοκυρές σκεπάζουν την πίτα από πάνω με φύλλα ή χυλό από αλεύρι και νερό.



ΜΠΡΙΑΝΟΠΙΤΑ


1 ποτήρι του κρασιού ρύζι
3-4 κολοκυθάκια
200 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
1 μικρό κρεμμύδι
1 ποτήρι νερού λάδι
½ ποτήρι γάλα
αλάτι πιπέρι ρίγανη
6 λεπτά φύλλα

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και τα αφήνουμε για 2 ώρες να στραγγίσουν. Τα ανακατεύουμε σε μία λεκάνη με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο. Το λαδώνουμε. Απλώνουμε άλλο φύλλο και απλώνουμε τη μισή γέμιση από πάνω, Βάζουμε ένα ακόμη φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση. Στο τέλος βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα λαδώσουμε το καθένα ξεχωριστά. Ραντίζουμε το τελευταίο φύλλο με λίγο νερό και ψήνουμε για μία ώρα σε μέτριο φούρνο.



ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑ

10 φύλλα χωριάτικα
1 κιλό τυρί φέτα
6 αβγά
1 ποτήρι γάλα
2 ποτήρια λάδι
λίγο δυόσμο και πιπέρι

Τρίβουμε το τυρί και το ανακατεύουμε με το δυόσμο, το πιπέρι και τα αβγά. Ρίχνουμε στη γέμιση το γάλα και μισό ποτήρι λάδι. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε δύο φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους, Από πάνω βάζουμε μία ποσότητα της γέμισης. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα. Και γέμιση. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση. Κρατάμε δύο φύλλα για το τέλος και τα λαδώνουμε. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου. Καλή σας όρεξη!!!



ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ


* 1 κιλό αλεύρι
* 1 ποτήρι λάδι
* 1 ποτήρι ζάχαρη
* 1 ποτήρι κρασιού ούζο
* 1 ¼ ποτήρια νερό (περίπου)
* 2 φακελάκια μαγιά ή προζύμι
* λίγο αλάτι, κανέλα, γαρύφαλλα
* μάραθο, κοπανισμένα, βανίλιες, σουσάμι


Μέσα σε λεκάνη τρίβουν το αλεύρι με το λάδι και κατόπιν ρίχνουν τα άλλα υλικά και τη μαγιά λιωμένη σε χλιαρό νερό.

Ζυμώνουν καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά. Κρατάνε το ¼ της ζύμης και με την υπόλοιπη πλάθουν ένα μεγάλο κουλούρι, που το βάζουν σε ταψί Νο 28, στο κέντρο του οποίου τοποθετούν ένα μεταλλικό δοχείο, για να μην κλείσει η τρύπα του κουλουριού.

Με το ¼ της ζύμης που φύλαξαν πλάθουν πλεξίδες και λουλούδια και στολίζουν το κουλούρι. Πάνω στα σχέδια μπήγουν και ασπρισμένα αμύγδαλα. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο.

Το κουλούρι της Νύφης το φτιάχνει η μάνα της νύφης και το στέλνει μαζί με τα προικιά στο σπίτι του γαμπρού.
Το κόβουν όταν στρώνουν το κρεβάτι της νύφης τη Δευτέρα και το μοιράζουν στους παρευρισκόμενους (οι γάμοι πάντα γίνονται Κυριακές)

Σήμερα, όσοι ακολουθούν το έθιμο, το προσφέρουν μαζί με τα γλυκά στο τραπέζι του γάμου.





ΧΟΡΔΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

* 2 αντεριές αρνίσιες και γλυκάδια
* ½ φλυτζάνι λάδι
* αλάτι, πιπέρι
* ρίγανη, λεμόνι


Πλένουμε καλά τα έντερα και με ένα ξύλο σαν μολύβι τα γυρίζουμε να πλυθούν και στο μέσα μέρος τους. Φτιάχνουμε μια δέσμη από 5 - 6 έντερα, ένα μέτρο περίπου μακριά και βάζουμε και τα γλυκάδια ανάμεσά τους. Κατόπιν με την βοήθεια και κάποιου άλλου, πλέκουμε γύρω τους μια πλεξίδα με δύο άλλα έντερα.
Τοποθετούμε τις χορδές στο ταψί με αλάτι, πιπέρι ρίγανη και λάδι. Τις τρυπάμε με πηρούνι εδώ και εκεί και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Όταν ψηθούν, κόβουμε τις χορδές σε μερίδες και σερβίρουμε. Ρίχνουμε λεμόνι στο πιάτο.



ΛΟΥΦΕΣ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ

* 2 λούφες ή 2 παπιά
* 1 μεγάλο κεφάλι σκόρδο
* 1 - 2 κλαράκια δεντρολίβανο
* 2 - 3 λεμόνια (το ζωμό), αλάτι - πιπέρι
* ½ - ¾ φλ. Λάδι
* 2 φλυτζάνια νερό


Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις λούφες και στην συνέχεια ρίχνουμε ξύδι για να πάρει την μυρωδιά τους και τις κόβουμε σε μερίδες. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Σε κατσαρόλα ρηχή βάζουμε τα κομμάτια των πουλιών το λάδι της δοσολογίας, τα σκόρδα καθαρισμένα, το δενδρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και νερό.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά, προσθέτοντας αν χρειασθεί λίγο νερό. Όταν το κρέας των πουλιών, μαλακώσει και μείνει με την σάλτσα του το κατεβάζουμε από την φωτιά. Περνάμε τη σάλτσα από πυκνό σουρωτήρι και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα να πάρει το φαγητό μια βράση πάλι. Ρίχνουμε τον ζωμό των λεμονιών και κουνάμε την κατσαρόλα. Αν η σάλτσα είναι αραιή, λιώνουμε μέσα στο λεμόνι μια κοφτή κουταλιά της σούπας κορν – φλάουρ και έτσι δένει. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή πιλάφι.

Είναι μια υπέροχη γεύση, με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μαγειρέψουμε οποιοδήποτε κυνήγι. Όπως λαγούς, ορτύκια κ.τ.λ.



ΠΑΛΑΜΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙ 

* 1 μεγάλο παλαμίδι
* Αλάτι, πιπέρι, ρίγανή
* 1 φλιτζάνι λάδι
* 2 λεμόνια (το ζωμό)
* 1 κλασικό κεραμίδι κεραμικό


Καθαρίζουμε το παλαμίδι, κόβουμε και πετάμε το κεφάλι και κάνουμε μια μαχαιριά σε όλο το μήκος του.

Τοποθετούμε το ψάρι σε ένα λαδωμένο κεραμίδι και όλα μαζί μέσα σε ένα ταψί του φούρνου, γιατί ίσως βγάλει υγρά στο ψήσιμο.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170 βαθμούς)

Όταν ψηθεί, το καθαρίζουμε από τα κόκαλα και το δέρμα, το κόβουμε κομμάτια και το τοποθετούμε σε πιατέλα, ρίχνοντας αλάτι, λίγο πιπέρι και αρκετή ρίγανη.

Χτυπάμε σε μπολ το λάδι και τον ζωμό των λεμονιών και περιχύνουμε το ψάρι.

Με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος, το ψάρι γίνεται πιο ελαφρύ και πιο πικάντικο.
Αντί κεραμίδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαδωμένο πυρέξ ή ταψί.





ΚΟΚΟΤΟΣ Η ΒΟΔΙΝΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ


* 2 κιλά περίπου κόκορας ελευθέρας βοσκής ή 1500 γρ περίπου κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο ψαχνό
* 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
* 1 κεφάλι σκόρδο
* ¾ φλυτζανιού λάδι
* 2 κουταλιές βούτυρο για τα μακαρόνια
* Κανέλλα, γαρύφαλλα, ολόκληρα και κοπανισμένα
* Μοσχοκάρυδο κοπανισμένο
* Αλάτι-πιπέρι
* 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
* 1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
* Περίπου 700 γρ μακαρόνια Νο 3
* Κεφαλοτύρι τριμμένο

Κόβουμε τον κόκορα ή το κρέας σε μερίδες. Σε κατσαρόλα ρηχή ρίχνουμε το λάδι. Τσιγαρίζουμε το κρέας και στη συνέχεια το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 3-4 ποτήρια νερό, την ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε σιγανή φωτιά περίπου για 2 ώρες. Αν χρειαστεί νερό ξαναρίχνουμε και δοκιμάζουμε μήπως πρέπει να ρίξουμε κι άλλα λίγα μπαχαρικά για να γίνει πολύ πικάντικη η γεύση. Το φαγητό πρέπει να μείνει με πυκνή σάλτσα κόκκινη και σκούρα από τα μπαχαρικά και αρκετά πλούσια για τα μακαρόνια.
Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια και ζεστά όπως είναι στην κατσαρόλα τα βουτυρώνουμε.
Τα σερβίρουμε στα πιάτα με αρκετή σάλτσα και τριμμένο κεφαλοτύρι. Το κρέας με σάλτσα, το σερβίρουμε μετά σαν δεύτερο πιάτο.
Τα μακαρόνια γίνονται πιο νόστιμα αν ρίξουμε τη σάλτσα τους μέσα στην κατσαρόλα μισή ώρα πριν τα σερβίρουμε και έτσι την απορροφούν περισσότερο.

Αφού την μαγειρέψετε και την γευτείτε, οπωσδήποτε θα πείτε "τύφλα να'χουν οι καρμπονάρες και όλες οι ιταλιάνες μακαρονάδες".
Το 'καλό φαγητό' για τις ονομαστικές γιορτές, τις γιορτές, τις γιορτές των Χριστουγέννων, για τα γεύματα για τους μισαφιραίους (μουσαφίριδες)





Από Eleni Konofaou  και Ioanna Amarantou-Sagi        


ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ (Κέρκυρα)  

Υλικά
2 κιλα μοσχάρι
1 κιλό μακαρόνια χοντρά νούμερο 5
2 κουταλιές σούπας βούτυρο (Κέρκυρας)                        
1/2 φλυτζάνι λάδι
5 μεγάλα κρεμμύδια
6 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
κόκκινο πιπέρι καυτερό σε ποσότητα της αρεσκείας μας
1 πρέζα ζάχαρη
4 κουταλιές πελτέ
3/4 του φλιτζανιού κρασί κόκκινο
4 κουταλιές σούπας ξίδι

Ετοιμασία                                                                  

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε, το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με το λάδι και το τσιγαρίζουμε καλά.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι, συνεχίζουμε το τσιγάρισμα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, 2 κουταλάκια σπετσιερικό, μείγμα απο κανέλλα σκόνη , γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη, μπαχάρι και κύμινο, τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί και τα σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Όταν το κρέας είναι αρκετά μαλακό, ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό, το αλάτι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πυκνώσει πολύ η σάλτσα. Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια, υπολογίζοντας το φαγητό να είναι ταυτόχρονα έτοιμο, τα σουρώνουμε και τα ζεματάμε με το βούτυρο Κέρκυρας. Στη "σκουτέλα" (πιατέλα-γαβάθα) που θα σερβίρουμε, βάζουμε σάλτσα (όχι όλη) και ανακατεύουμε τα μακαρόνια. Ρίχνουμε τριμμένο τυρί (αν βρεθεί Κερκυραϊκή γραβιέρα) , το κρέας και τέλος την υπόλοιπη σάλτσα.

Σημειώσεις: το φαγητό είναι πολύ πικάντικο (για κρασί)
Στην Κέρκυρα συνήθως "ακούγεται" η κανέλλα λίγο παραπάνω

Η Πατσιστάδα γίνεται και με κόκορο αλλά και μακαρόνια "σέλινα" 


 ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ [ ΨΑΡΙ ]

ΥΛΙΚΑ
 Ψαρι κατα προτιμηση σκορπιοι----η χελι----η κοκκινοψαρο 
2 κρεμμύδια
3/4 ποτηριου λαδι 1/2...
1/2...+ κουταλακι γλυκ. πάπρικα 
1/2 κουταλακι γλυκ.κοκκινο πιπερι καυτερο--λιγο μαυρο πιπερι----αλάτι
προαιρετικα 1 κουταλια ντοματα πελτέ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβουμε τα κρεμμυδια με το χερι ψηλα κομματια και τα τσιγαριζουμε με το λαδι ριχνουμε και τα πιπερια,προσθετουμε νερο να βρασει το κρεμμυδι ,και στο τελος το ψαρι για 10 λεπτα { να μη διαλυθει ]ετοιμο το μπουρδετο και καλη μας ορεξη.αααααααααααα ξεχασα και ενα ποτηρακι κρασι στην υγει μας.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΣΑΛΑΤΑ (Κέρκυρα)

Υλικά για μια σαλατιέρα

4-5 μεγάλα πορτοκάλια ζουμερά
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 φλιτζ.τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι,κοκκινοπίπερο

Ετοιμασία

Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια από το φλούδι τους κόβοντάς τα βαθιά να φανεί η σάρκα τους. Μετά τα κόβουμε σε κύβους. Τα βάζουμε σε μπολ. Σκορπάμε από πάνω τις ροδέλες του κρεμμυδιού. Τα περιχύνουμε με λεμόνι και λάδι και με μπόλικο αλάτι και κ κοκκινοπίπερο. Απλή πλην πεντανόστιμη.

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΡΥΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΛΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙ ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ. ΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟΥΤΗ Η ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΣΑΛΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΗ ΠΑΠΡΙΚΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

 ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΚΟΥΜ - ΚΟΥΑΤ (Κέρκυρα)

Υλικά

2 κουτιά σαβαγιάρ
1 κομπόστα ανανά σε κομμάτια
ποτό κουμ - κουάτ
1 κιλό σαντιγύ έτοιμη ή 2 κουτιά alsa top
αμύγδαλα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα

Ετοιμασία

Σ ένα μπολ ρίχνουμε κουμ-κουάτ (τόσο ώστε να καλύψει τα σαβαγιάρ) και το χυμό από την κομπόστα.Βουτάμε τα σαβαγιάρ μέσα στο χυμό ίσα ίσα να βρεχτούνε (όχι να μουλιάσουνε).
Τοποθετουμε τα σαβαγιάρ πρώτη στρώση σε πιατέλα και στη συνέχεια από πάνω την μισή σαντιγύ. Με τρυπητό σκεύος πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη πάνω από την σαντιγύ και τοποθετούμε τα μισά κομματάκια ανανά.
Πάνω από τον ανανά βάζυμε την δεύτερη στρώση σαντιγύ την ζάχαρη άχνη και τον ανανά.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες

ΣΟΦΡΙΤΟ (Κέρκυρα)

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
αλάτι-πιπέρι
αλεύρι
λάδι
μαιντανός-σκόρδο

Ετοιμασία

Κόβουμε το κρέας σε φέτες και τις χτυπάμε ελαφριά.Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλατοπίπερο και τις αλευρώνουμε.
Στο τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι κα σοτάρουμε το κρέας.
Σε μιά κατσαρόλα έχουμε ψιλοκόψει το μαϊντανό με το σκόρδο, το σοτάρουμε με το λάδι και βάζουμε τις σοταρισμένες φέτες το κρέας. Βάζουμε λίγο ζεστό νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για μια ώρα. Σερβίρετε με πουρέ πατάτες ή ζυμαρικά.


ΠΑΣΤΑ ΦΡΟΛΑ (και όχι φλορα) (Κέρκυρα)

Υλικά

1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 αυγά (τα ασπράδια μαρέγκα)
1/2 κουταλάκι μπεϊκιν - λίγη σόδα
ξύσμα πορτοκαλιού
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βάζο μαρμελάδα

Ετοιμασία

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη
Ρίχνουμε ένα - ένα τα κροκάδια και το ξύσμα
Αναμιγνύουμε το μπεϊκιν με την σόδα και το αλεύρι
Τα προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ με την μαρέγκα
Ζυμώνουμε ελαφρά

Στρώνουμε τα 2/3 της ζύμης σε ταψί και πλάθουμε κορδόνι γύρω του
Απλώνουμε την μαρμελάδα κα με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε κορδόνια για να στολίσουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς έως ότου ροδίσει ελαφρά η ζύμη.




Συνταγή από ΒΑΣΩ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΤΣΙΓΑΡΕΛΙ.

Υλικά
------
1,1/2 κ. χόρτα διάφορα
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
3 σκελίδες σκόρδο
1 μάτσο μάραθο
1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια κόκκινο πιπέρι
μαύρο πιπέρι
αλάτι
1 κουταλιά πελτέ.

Παρασκευή
-------------
Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα χόρτα, το μάραθο και τον πελτέ. Βάζουμε 1 ποτήρι νερό και προσθέτουμε τα πιπέρια και το αλάτι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, σιγοβράζουμε για 30΄ μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Ελέγχουμε κάθε τόσο μήπως χρειάζεται κι άλλο νερό. ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΕΛΙ. Μπουκιά και συγχώριο!!!!!!!


Από Mando Kal.

Αχλαδάκια - Γλυκό Κυθηραϊκό

Υλικά:
700 γραμμάρια αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα και τριμμένα
700 γραμμάρια μέλι
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα και γαρύφαλλα τριμμένα μαζί
ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το μέλι και το τρίμμα με την κανέλλα και τα γαρίφαλα. Βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ρευστό μείγμα.

Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και έπειτα το ρίχνουμε σε μία επιφάνεια και αρχίζουμε να κόβουμε από το υλικό και να πλάθουμε τα κομμάτια ώσπου να τους δώσουμε τη μορφή αχλαδιού.

Έπειτα τα πασπαλίζουμε με άχνη Αφήνουμε σε ένα δίσκο να κρυώσουν και να σφίξουν για τουλάχιστον 10 ώρες.

Αν θέλουμε τα διακοσμούμε στο «κοτσάνι» τους με ένα κομμάτι γαρίφαλο.

Ροζέδες - Γλυκά Κυθήρων

Υλικά:
1300 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
650 γραμμάρια ζάχαρη
320 γραμμάρια μέλι.
170 γραμμάρια σιμιγδάλι
½ φλιτζάνι νερό
μία κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλα

Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη τα ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.Μόλις γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα κόβουμε κομμάτι – κομμάτι και πλάθουμε σε σχήμα παρόμοιο με αυτό των κουραμπιέδων και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε αλείψει με βούτυρο.Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.Ύστερα τα βγάζουμε και μόλις κρυώσουν τα βουτάμε στιγμιαία στο νερό, ένα – ένα και αμέσως μετά τα βάζουμε σε άχνη ζάχαρη.





Απλές Συνταγές από τήν Κερκυραϊκή κουζίνα

Στραπατσάδα (Βενετ. Strapazzada) 
    Ζουμί πηχτό από κόκαλα, σουρωμένο και ενισχυμένο με λίγο βούτυρο, ανακατεμένο με χτυπητά αυγά, αλάτι, αρκετό πιπέρι και λίγες σταγόνες κονιάκ. Τρώγεται καυτό. 

    Μανέστρα Κολοπίμπιρι (Βενετ. Collu pimpiri [με πιπέρι]) 
    Κριθαράκι με κόκκινη σάλτσα από φρέσκο κομιντόρο (ντομάτα), κρεμμύδια, καρότα και σέλινο, αλάτι, κανέλα, γαρύφαλλα και πολύ κοκκινοπίπερο. Τρώγεται κονσουμαρισμένο. 

    Μανέστρα Μπούρου-μπούρου 
    Σπαγγέτι κομμένο σε μικρά κομμάτια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, κρεμμύδια, λάδι, κομμένες πατάτες και πολύ κοκκινοπίπερο. Τρώγεται είτε κονσουμαρισμένο είτε σούπα. 

    Φασούγια με πετσαλίνα 
    Βενετσιάνικη πηχτή σούπα. Στην κατσαρόλα φασόλια ξερά, λάδι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι,, χοιρομέρι σε κύβους, δενδρολίβανο και αλατοπίπερο. Προαιρετικά ζωμός ντομάτας και στο τέλος λίγος ζωμός λεμονιού. 

    Κορωνιά 
    Είδος πουλέντας που την έφεραν πρόσφυγες από την Κορώνη. Σε βραστό νερό ρίχνουμε μπαρμπαράλευρο (καλαμποκάλευρο), αλάτι, λάδι και λίγο πιπέρι. Τρώγεται χυλωμένη. 

Ρύζι - μπίζι (Βενετ. Rizi-bizi) 
    Παραδοσιακό βενετσιάνικο ριζότο (εθνικό πιάτο της Βενετίας, σερβιριζόταν στο Δόγη την ημέρα της γιορτής του Αγίου Μάρκου, 25 Απριλίου). Ρύζι, μπιζέλια, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χοιρομέρι, αλάτι, πιπέρι. Τρώγεται όταν το ρύζι στύψει. Πίττα με ρύζι Ιδιόμορφη πίττα με ανοιγμένο φύλλο ζύμης, ρύζι και ψιλοκομμένα κομμάτια αρνιού σοταρισμένα με βούτυρο, κρεμμύδι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κανέλλα και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Η πίττα πριν μπει στο φούρνο περιχύνεται με 2 αυγά χτυπημένα και ανακατεμένα με αλεύρι, 1 ποτήρι γάλα και αλατοπίπερο, και πασπαλίζεται με τυρί. 

 Μελιτζάνες παστρόκιο 
    Μακριές φέτες τηγανιτές μελιτζάνες, πασπαλισμένες με τυρί σε στρώσεις στο φούρνο ανάμεσα σε αυγά βραστά σε ροδέλες, παντσέτα ή χοιρομέρι, σαλάδο (σαλάμι), περιχυμένες με σάλτσα ντομάτας με βασιλικό.




Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας