Εκδηλώσεις για τα 300 χρόνια από το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ
300 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ (1716-2016)


1-16 Αυγούστου 2016: υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Ταλιάνη με θέματα από την παρουσία του Αγίου στη ζωή της Κέρκυρας. Τόπος: Κήπος του Λαού (δίπλα από το ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου στην κάτω Πλατεία). Ανοιχτή από τις 10 το πρωί ως τις 12 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη. Επίσημα εγκαίνια από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο στις 9 το βράδυ της τρίτης 2 Αυγούστου. θα προβληθεί μικρή ταινία για τον Άγιο και την παρουσία του στην Κέρκυρα.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016: Συναυλία της Χορωδίας της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ, με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, με ύμνους από την ακολουθία του Αγίου και παραδοσιακά τραγούδια (διεύθυνση Γιώργος Λαδοβρέχης). Ώρα 9 το βράδυ Τόπος: μπροστά από τον ιστορικό ναό της Παναγίας των Ξένων (Πλακάδο του Αγίου) στο κέντρο της παλιάς πόλης. Είσοδος ελεύθερη. Θα προβληθεί και πάλι μικρή ταινία για τον Άγιο.

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016: Μεγάλη Συναυλία του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, με την συμμετοχή της Χορωδίας Κερκύρας (ανδρικό και παιδικό τμήμα υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Καλλιαρίδου) και της Φιλαρμονικής ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Μιχαλόπουλου). Ο συνθέτης συνέθεσε ένα ξεχωριστό κομμάτι αφιερωμένο στην σωτηρία της Κέρκυρας από τον Άγιο. Χώρος: Παλαιό Φρούριο, δίπλα από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Ώρα 9 το βράδυ Είσοδος με εισιτήριο 10 Ευρώ το άτομο. Η συναυλία θα γίνει στο χώρο της πολιορκίας.

7-9 Αυγούστου 2016: έκθεση ορθόδοξου χριστιανικού βιβλίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (Ακαδημίας 2), με τη βοήθεια των εκδόσεων ΕΝ ΠΛΩ.

9 -13 Αυγούστου 2016: Επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος θα προεξάρχει των θρησκευτικών εκδηλώσεων και της λιτανείας της 11ης Αυγούστου (9 το πρωί) σε ανάμνηση του θαύματος.

10 Αυγούστου 2016: 9.30 το βράδυ πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς της Κέρκυρας κατά την παραδοσιακή αλάρμα και στη συνέχεια μικρή αγρυπνία μέχρι τις 12.30 το βράδυ σε όλους τους ναούς. Ευχαριστήρια Δοξολογία στον Θεό για την παρουσία του Αγίου στο νησί και στη ζωή των ανθρώπων.

12 Αυγούστου 2016: Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Σπυρίδωνα προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

13 Αυγούστου 2016: 6 το απόγευμα είσοδος του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στη λάρνακα κατά την κερκυραϊκή παράδοση (μπάσματα).



Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας