Ε.Ε.Ε - Επιτροπή "ΙΩ" - Παράδοση εικόνων


ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - "ΙΩ"

(Ιερομόναχος Καλλίνικος Νίνος - Ιάκωβος Μαστροζάννες, Πρόεδρος Επιτροπής "ΙΩ")

Στις 30 Οκτωβρίου παραδόθηκαν στον προϊστάμενο του ιερού ναού Αλιματάδων Κέρκυρας, ιερομόναχο Καλλίνικο Νίνο, 2 ιερές εικόνες οι οποίες συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν από την ομάδα της επιτροπής "ΙΩ" της "ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ". Οι εικόνες είχαν έρθει στο εργαστήριο της επιτροπής μετά από σχετική αίτηση του προϊστάμενου του ιερού ναού προς την Ε.Ε.Ε και την επιτροπή μας.

Η πρώτη εικόνα με θέμα το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, είναι καλυμμένη με επάργυρο πουκάμισο και χρονολογείται περί τα μέσα του 19ου αιώνα. Είχε πολλά προβλήματα, όπως το ότι ήταν κομμένη σε δυο σημεία και λόγω της παρουσίας του πάμφυλλου, είχε απολεπιστεί. Αφού ενώθηκαν τα δυο τμήματα της εικόνας και στερεώθηκε η ζωγραφική της επιφάνεια, καθαρίστηκε και μετά την επισκευή του πάμφυλλου, αυτό τοποθετήθηκε και πάλι στην εικόνα προσδίδοντάς της την αρχική της μορφή.

(Ιερομόναχος Καλλίνικος Νίνος - Νικόλαος Μποζίκης, Αντιπρόεδρος επιτροπής Κέρκυρας Ε.Ε.Ε.)

Η δεύτερη εικόνα με θέμα την ανάσταση του Χριστού, είναι επτανησιακής τέχνης και χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα. Κι αυτή ήταν κομμένη σε δυο τμήματα. Παρατηρήθηκαν στο σώμα της εικόνας αρκετές επιζωγραφήσεις οι οποίες στη διαδικασία του καθαρισμού αφαιρέθηκαν, ενώθηκαν τα δυο τμήματα και η εικόνα επανάκτησε το αρχικό της κάλλος.

(Ιερομόναχος Καλλίνικος Νίνος - Ιάκωβος Μαστροζάννες, Πρόεδρος Επιτροπής "ΙΩ")

Σε μια σεμνή τελετή παράδοσης των εικόνων που αποκαταστάθηκαν, ο ιερέας ευχαρίστησε την "ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ" καθώς και την επιτροπή "ΙΩ" για την πολύτιμη βοήθειά τους και προέτρεψε δημόσια για την συνέχιση του πολύ σημαντικού μας έργου. Η παράδοση έγινε από τον πρόεδρο της επιτροπής "ΙΩ", κ. Ιάκωβο Μαστροζάννε και τον αντιπρόεδρο της επιτροπής Κέρκυρας της Ε.Ε.Ε, κ. Νικόλαο Μποζίκη.


ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας