Δελτίο Τύπου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Νύχτες Μουσείων


Αθήνα, 16.5.2013




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Νύχτες Μουσείων

 Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου με το ειδικό θέμα «Μνήμη + Δημιουργικότητα = Κοινωνική αλλαγή», όπως ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για το 2013.

Στις 18 Μαΐου οι εκθεσιακοί χώροι του Βυζαντινού Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 10:00 έως τις 21:00. Το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου θα ξεναγήσει το κοινό στις μόνιμες συλλογές προτείνοντας να ακολουθήσει τις εξής πέντε θεματικές διαδρομές:

Ψηφιδωτά: Από την ανασκαφή στο μουσείο: Με αφορμή το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο της εισόδου του Μουσείου και τα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της βασιλικής του Ιλισσού προβάλλονται θέματα συντήρησης και μεταφοράς ψηφιδωτών από την ανασκαφή στο μουσείο.

Μικρά Ασία. Η καρδιά του Βυζαντίου: Ο ρόλος και η σημασία της Μικράς Ασίας στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Μέσα από επιλεγμένους σταθμούς αναλύονται επιπλέον ζητήματα συντήρησης συγκεκριμένων έργων, καθώς και η δραστηριότητα των κεντητριών της Κωνσταντινούπολης κατά τη νεότερη εποχή.

Από το μνημείο στο μουσείο. Τρία μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους: Τρία τοιχογραφικά σύνολα που αποσπάσθηκαν από τα μνημεία που κοσμούσαν και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο αποκαλύπτουν την ιστορία τους και τις μεθόδους συντήρησης που εφαρμόστηκαν.

Κυράδες και αρχόντισσες: Ανιχνεύεται η ποικιλία των ιδιοτήτων και των ρόλων της γυναίκας από την πρωτοχριστιανική περίοδο έως τους νεότερους χρόνους.

Η πρόσληψη του Βυζαντίου στη νεότερη εποχή: Παρουσιάζεται η συγκρότηση της συλλογής νεότερης τέχνης και η συμβολή του Μουσείου στην ανάδειξη της σχέσης των σύγχρονων καλλιτεχνών με όψεις της βυζαντινής τέχνης σε ένα γόνιμο καλλιτεχνικό διάλογο.

Ο επισκέπτης κατά την είσοδό του στο Μουσείο θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν από τους προτεινόμενους θεματικούς κύκλους, οι οποίοι θα έχουν ώρες έναρξης 18:00-19:00 και 19:30-20:30.

Στη συνέχεια, από τις 21:30-22:30 θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου μουσική εκδήλωση από το συγκρότημα Nastazia & The Jazzuars που θα παρουσιάσουν ένα ταξίδι στον χώρο της Jazz από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα. Τα μέλη του συγκροτήματος αποτελούν η Ναστάζια Μπέικοφ, μια από τις εξαίρετες φωνές της jazz σκηνής, ο Νίκος Δρογώσης στο πιάνο και ο Μιχάλης Στεφανίδης στην κιθάρα και το τραγούδι.

Για την Κυριακή 19 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες εκπαιδευτικές δράσεις:
Στα χρόνια του Βυζαντίου: Για μαθητές Ε’ Δημοτικού
Ώρα έναρξης: 10:00

Στις κοινότητες των Ρωμιών: Για μαθητές Στ’ Δημοτικού
Ώρα έναρξης: 12:00

Από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο: Για παιδιά 5-7 ετών
Ώρες έναρξης: 10:00 & 12:00

Ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να συμμετάσχουν στο κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι περιορισμένος. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507 (από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-15:00).
Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας.

Η είσοδος στις 18 και 19 Μαΐου είναι ελεύθερη. 




Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας