ΖΑΚΥΝΘΙΝΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ


Αθήνα 8 Μαρτίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


   Ο πρόεδρος επιτροπής Ζακύνθου της Ε.Ε.Ε. κος Νίκος Λούτας και τα μέλη  της, κ.κ.  Νίκος Αρβανιτάκης και Διονύσης Φλεμοτόμος διοργάνωσαν παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το πολιτιστικό σωματείο ΥΑΚΙΝΘΗ και Ζακυνθινές ομιλίες από την θεατρική ομάδα του Αγγερικού,  συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της αποκριάς του Δήμου Ζακύνθου το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 με την σημαντική συμβολή του αντιδημάρχου Ζακύνθου κου Άκη Λαδικού.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την ίδια ημέρα,  είχαν ως  αποτέλεσμα την αλλαγή του προγράμματος και την πραγματοποίηση της  εκδήλωσης,, στο Πνευματικό Κέντρο της Ζακύνθου, σε αντίθεση με το παραδοσιακό έθιμο που θέλει τις «ομιλίες» να λαμβάνουν χώρα σε ανοικτό υπαίθριο χώρο. Το γεγονός της έστω και σε κλειστό μέρος πραγματοποίησης του πολιτιστικού δρώμενου, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, χαρίζοντάς τους  σκηνές από το έργο του συγγραφέα Νιόνιου Αρβανιτάκη «Ο Κόντε Αμυριάλης», με κωμικοτραγικές καταστάσεις και έξυπνους διαλόγους. Οι φορεσιές των ηθοποιών, βγαλμένες μέσα από την εποχή που διαδραματίζεται το έργο, ο επαγγελματισμός από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς και η σκηνοθεσία του Νίκου Αρβανιτάκη συντέλεσαν στην επιτυχία, προκαλώντας  τον θαυμασμό των θεατών.

Ακολούθησε ομιλία από το μέλος της επιτροπής Ζακύνθου  κο Διονύση Φλεμοτόμο με θέμα  «ΟΜΙΛΙΕΣ,  ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ».

 Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. κα Ελένη Κονοφάου, η οποία αφού ενημέρωσε για τα μελλοντικά σχέδια της Ε.Ε.Ε, εστίασε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της αποκριάς στη Ζάκυνθο, λέγοντας μεταξύ άλλων:  «…Το Ζακυνθινό καρναβάλι έχει κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, στο Ιόνιο και τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο. Εντυπωσιασμένη είμαι κι εγώ προσωπικά, από τις ποικίλες δραστηριότητες που οργανώνονται κατά την περίοδο της αποκριάς στο νησί και δίνουν την αίσθηση της χαράς και της αισιοδοξίας. Το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο διατηρεί το διαχρονικό Ζακυνθινό χρώμα της αποκριάς και μεταδίδει το Επτανησιακό ταμπεραμέντο μέσα από τη συμβολή και τη συμμετοχή του λαού…»


ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ




Νίκος Λούτας (πρόεδρος επιτροπής Ζακύνθου), Ελένη Κονοφάου (πρόεδρος Ε.Ε.Ε.), 
 Διονύσης Φλεμοτόμος (μέλος επιτροπής Ζακύνθου), 
Στέλλα Σαρακίνη - Μεντζελοπούλου (Γεν.Γραμματέας Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας)

Φωτογραφίες:  Γιώργος Γκόγκος







Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας