Συναυλία αφιέρωμα στην επτανησιακή μουσική

Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε το βίντεο της συναυλίας - αφιέρωμα στην Επτανησιακή μουσική, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2012 υπό την αιγίδα της ''ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ'' στο θέατρο Badminton, την οποία διήυθυνε ο καταξιωμένος Επτανήσιος μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης με τη συνοδεία χορωδίας – μαντολινάτας και τη συμμετοχή των σολίστ της λυρικής σκηνής κ. Αντώνη Κορωναίου και κ.Διονύση Σούρμπη.

Προλογίζει η Πρόεδρος της ''ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ'' κ.Ελένη Κονοφάου.



Για λόγους που έχουν να κάνουν με τον χρόνο που διέθεσε η δημόσια τηλεόραση για τη μετάδοση της συναυλίας, έχουν αφαιρεθεί στο μοντάζ ορισμένα (πολύ λίγα) μέρη της. Για την αρτιότητα του κειμένου, σας παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της προλόγισης της εκδήλωσης από την πρόεδρο της ''ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ'', κ.Ελένης Κονοφάου:

Κύριε Υπουργέ, κύριοι βουλευτές των νησιών μας, κύριε Περιφερειάρχη Ιονίων νήσων, Κυρίες και Κύριοι, καλησπέρα σας

Καλώς ήρθατε στην αποψινή γιορτή του επτανησιακού πολιτισμού.

Το θέατρο Badminton, στο πλαίσιο του κύκλου θεμάτων Ελληνικής μουσικής και Ελληνικού τραγουδιού που διευθύνει ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, παρουσιάζει απόψε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην επτανησιακή μουσική, υπό την αιγίδα της ''ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ''.

Από τη στιγμή της πτώσης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της ενσωμάτωσής τους στην Βενετική δημοκρατία, τα Επτάνησα ακολούθησαν μια πορεία διαφορετική απ΄ αυτή των υπόλοιπων ελληνικών περιοχών. Η κοινή τους ελληνική και θρησκευτική ταυτότητα, αλλά και η γειτνίασή τους με τον κόσμο του Δυτικού πολιτισμού,  δημιούργησε στις τοπικές κοινωνίες ένα σχεδόν πανομοιότυπο πολιτιστικό περιβάλλον, αυτό που ονομάζουμε σήμερα επτανησιακό πολιτισμό.

Τα Ιόνια νησιά κράτησαν αλώβητες τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους, τα οποία εμπλουτίστηκαν αποφασιστικά με τις επιρροές από τη Δύση. Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, η επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα υπήρξε συνεχής, όπως συνεχής ήταν και η ανανέωση του πληθυσμού τους, καθώς η μετανάστευση από και προς τα νησιά με σημείο επαφής τον εθνικό κορμό, ήταν κατά περιόδους πολύ έντονη.

Υπήρξαν κυριολεκτικά οι «πύλες» μέσα από τις οποίες ο Ελληνισμός ήρθε σε άμεση επαφή και δημιουργική επικοινωνία με την αναγεννησιακή Δύση, αφομοιώνοντας και αξιοποιώντας πολλές από τις αξίες του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ιστορικοί λόγοι συντέλεσαν στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου είδους μουσικής αφού τα Επτάνησα δεν γνώρισαν την τουρκική κατοχή, ενώ αντίθετα γνώρισαν την ενετική και την αγγλική μουσική δημιουργία. Έτσι λοιπόν για αιώνες τα Επτάνησα είχαν γίνει το κέντρο του νεοελληνικού διαφωτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, της ποίησης και της μουσικής. Υπήρξαν η γέφυρα δύο πολιτισμών, της δύσης και της ανατολής, ο τόπος διάσωσης του ελληνικού πνεύματος αλλά και το εφαλτήριο αναγέννησης του μετέπειτα απελευθερωτικού νεοελληνικού κράτους.

Μεγάλοι μουσουργοί, όπως οι Νικόλαος Μάντζαρος, Παύλος Καρρέρ, Σπυρίδων Ξύνδας, Σπύρος Σαμάρας,Διονύσιος Δωροθεάτος, οικογένεια Λαμπελέτ, ο ιδρυτής του ελληνικού μελοδράματος Διονύσιος Λαυράγκας αλλά και μεγάλοι ποιητές όπως οι Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος, Άγγελος Σικελιανός, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης κ.α. ήταν οι δημιουργοί της μεγάλης Επτανησιακής Σχολής, αφού αυτοί συνέθεσαν πρώτοι, στην πραγματικότητα, τη λόγια και την έντεχνη κλασσική μουσική της Ελλάδας, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τη μετέπειτα δημιουργία της μεγάλης Εθνικής Μουσικής Σχολής.

Στους χαλεπούς αυτούς καιρούς που ζούμε χρειαζόμαστε μια αφύπνιση πολύπλευρη, πολυεπίπεδη και κυρίως υψηλής ποιότητας. Είναι καιρός να κοιτάξουμε στο παρελθόν, να μελετήσουμε όλους αυτούς τους ωραίους ανθρώπους που προαναφέραμε, που με όραμα, φιλοδοξία, μόρφωση και κυρίως θάρρος, απελευθέρωσαν, δημιούργησαν και θεμελίωσαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Είναι καιρός να ασχοληθούμε ενεργά και επισταμένως με την ανακάλυψη, τη διάσωση και τη διάδοση του πολιτισμού τους, του επτανησιακού πολιτισμού, των αξιών και των οραμάτων τους.
Ένας απ΄ αυτούς τους ανθρώπους αναμφισβήτητα είναι και ο μαέστρος μας, ο Παναγής Μπαρμπάτης. Η συμβολή του στα μουσικά δρώμενα είναι πασιφανής και ευρύτατα γνωστή. Ως Επτανήσιοι αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και χαρούμενοι, καθώς καλλιτέχνες σαν τον Παναγή Μπαρμπάτη αποτελούν ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας  για τη σημαντική και εξαιρετικά αποτελεσματική προσπάθεια διάδοσης του επτανησιακού πολιτισμού.

Ευχαριστούμε τη χορωδία λυρικών καλλιτεχνών και τη μαντολινάτα, καθώς και τους δύο εξαιρετικούς σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τον κ.Αντώνη Κορωναίο και τον κ.Διονύσιο Σούρμπη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη στήριξη των πολιτιστικών σωματείων : «Συλλόγος Κεφαλονιτών Αργυρούπολης & Νοτίων Προαστίων», «Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά», «Φίλοι της Φιλαρμονικής Ληξουρίου» & «Φίλοι των Επτανησίων» για την πραγματοποίηση της αποψινής συναυλίας.

Σας ευχόμαστε
Καλή ακρόαση!

                                Η Πρόεδρος της ''ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ''

                                                         Ελένη Κονοφάου

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας