ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Μέσα σε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, με ήχους επτανησιακής μουσικής που μετέδιδε η χορωδία & μαντολινάτα του διακεκριμένου μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη, πραγματοποιήθηκε η συναυλία - αφιέρωμα στην επτανησιακή μουσική, μέσα στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Θέματα της ελληνικής μουσικής και του ελληνικού τραγουδιού» που διήυθυνε ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός στο θέατρο Badminton στις 2 Απριλίου 2012.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της ''ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ'' και τη σύμπραξη των πολιτιστικών σωματείων: «Σύλλογος Κεφαλονιτών Αργυρούπολης & Νοτίων Προαστίων», «Αδελφότητα Κεφαλήνων και Ιθακησίων Πειραιά» και  «Φίλοι της Φιλαρμονικής Ληξουρίου».

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της γιορτής του επτανησιακού πολιτισμού ξεπέρασε κάθε προσδοκία με την παρουσία πλήθους κόσμου, υπουργών, βουλευτών των νησιών του Ιονίου Πελάγους, καθώς επίσης και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.




Η έναρξη της συναυλίας έγινε από την Πρόεδρο της Ε.Ε.Ε., κα Ελένη Κονοφάου, η οποία στην ομιλία της, μέσα από μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, αναφέρθηκε στην ιστορία, στα ήθη και τα έθιμα των νησιών, τους αξιόλογους ανθρώπους που σφράγισαν και μεταλαμπάδευσαν τον επτανησιακό πολιτισμό τονίζοντας την ανάγκη της διάσωσης και διάδοσής του.

«...Σήμερα,  αλλά και γενικά τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε ως κράτος μια πρωτοφανή κρίση πολυεπίπεδη, κρίση θεσμών, αξιών, κρίση πολιτική, οικονομική, πνευματική, κοινωνική. Μοιάζει σαν να έχουμε ξεστρατίσει από  τις ηθικές και πνευματικές αξίες του παρελθόντος, σαν να έχουμε πέσει σε ένα πεζό καταναλωτισμό, σ' έναν λήθαργο κοινωνικό, όπου όλα φαίνονται να είναι ισοπεδωμένα, κυριολεκτικά μια πολιτιστική μαύρη τρύπα που καταπίνει και συνθλίβει τους πάντες και τα πάντα. Στους χαλεπούς αυτούς καιρούς που ζούμε, χρειαζόμαστε μια αφύπνιση πολύπλευρη,  πολυεπίπεδη και κυρίως υψηλής ποιότητας.Είναι καιρός να κοιτάξουμε στο παρελθόν, να μελετήσουμε όλους αυτούς τους ωραίους ανθρώπους που με όραμα, φιλοδοξία, μόρφωση και κυρίως θάρρος, απελευθέρωσαν, δημιούργησαν και θεμελίωσαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Είναι καιρός να ασχοληθούμε ενεργά και επισταμένα με την ανακάλυψη, τη διάσωση και τη διάδοση του πολιτισμού τους, του επτανησιακού πολιτισμού, των αξιών και των οραμάτων τους...».




Σερενάτες, βαρκαρόλες, λεμβωδίες, άριες, καντάδες & αρέκιες μάγεψαν το κατάμεστο από κόσμο θέατρο  σε μια μουσική πανδαισία, ερμηνευόμενες από τους εξαιρετικούς σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.κ. Αντώνη Κορωναίο και Διονύσιο Σούρμπη οι οποίοι ξεσήκωσαν τους θεατές  που συμμετείχαν τραγουδώντας και χειροκροτώντας ενθουσιασμένοι.

Η πολύχρονη πορεία του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη, ο σεβασμός και η πλούσια υποδομή του στις ρίζες της μουσικής παιδείας των νησιών του Ιονίου, δημιούργησαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μιας εξαιρετικά επιτυχημένης συναυλίας, υποθήκης και για το μέλλον.




Το τηλεοπτικό κανάλι της ΝΕΤ, μαγνητοσκόπησε κατ' αποκλειστικότητα και θα προβάλει την ξεχωριστή αυτή συναυλία, η οποία θα μεταδοθεί στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.


                                             ''ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ''














Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας