Ζάκυνθος:Εκπληκτικοί οι έφιπποι αγώνες της “Γκιόστρας”



Την αναβίωση με μεγαλοπρεπή τρόπο των έφιππων αγώνων της “Γκιόστρας” ξανάφερε για έκτη συνεχόμενη χρονιά το πολιτιστικό σωματείο “Giostra di Zante” ακολουθώντας πιστά το τελετουργικό της εποχής εκείνης.
Μεγαλειώδης υπήρξε η έναρξη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης όπου πομπή ξεκίνησε από το πλάτωμα των Αγίων Σαράντων, με αντιπροσωπείες απ’ όλους τους συμμετέχοντες, και κατέληξε στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου στην εκεί εξέδρα κηρύχθηκε η έναρξη της Γκιόστρας του 2011, έγιναν επιδείξεις με ακροβατικά, πέταμα σημαιών και άλλα Μεσαιωνικά Δρώμενα και παρουσιάστηκαν οι χώρες και οι συμμετέχοντες φορείς και σύλλογοι.
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης παρέλαση στην οποία συμμετείχαν οι
τυμπανιστές της “Giostra di zante”, οι σμπαντιερατόροι (σημαιοφόροι) του Σωματείου, οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά, το χορευτικό συγκρότημα “Υακίνθη”, του Νίκου Αρβανιτάκη, η “Ολυμπιάδα” με ακροβατικά εποχής, το 1ο “Καραμπίνειο” Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο, του “Άμμου”, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθουτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Διονυσίας Ξένου, η ομάδα “Συκολιθία” Αμπελοκήπων της Λουίζας Διον. Μόρφη,.
Και φέτος το αγώνισμα έλαβε πολυεθνικό χαρακτήρα αφου συμμετείχε αντιπροσωπεία μαθητών από σχολείο της ιταλικής πόλης Sulmona, η ομάδα “I Fanciulli e la Corte di Olnano” του Σαν Μαρίνο και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Γκιόστρας της ιταλικής Sulmona, με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης, τον Πρόεδρο του Δημοτικού της Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Οργανισμού της Γκιόστρας.
Η αμφίεση των συμμετεχόντων αποτέλεσε πιστή αντιγραφή της εποχής εκείνης και το όλο σκηνικό συνέθετε ένα δρώμενο που μας μετέφερε στην μαγεία και τον ρομαντισμό του 16ου αιώνα.
Όλοι τους, μαζί με το πεζοπόρο τμήμα και τους ιππότες, μας χάρισαν ένα ξεχωριστό, για ακόμη μία φορά, θέαμα, που θα παρουσιάστηκε στην πλατεία Σολωμού.
Τέλος οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παιδική “Γκιόστρα” που πραγματοποιήθηκε το πρώι του Σαββάτου.
Όλη η διοργάνωση απέδειξε περίτρανα ότι η “Γκιόστρα”, επαναφέροντας την ιστορική μνήμη, έχει από φέτος αποκτήσει μια δική της, ξεχωριστή και αυτόνομη θέση, στα πλαίσια του Ζακυνθινού Καρναβαλιού, με το πλούσιο σε εκδηλώσεις τριήμερό της.

περισσότερα ΕΔΩ!
www.imerazante.gr

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας