Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη μετεξελίσσεται σε Ίδρυμα


Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, η πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία προβολής και μελέτης της κερκυραϊκής εικαστικής Τέχνης, η οποία ιδρύθηκε στην πόλη της Κέρκυρας το 2005 για να στεγάσει και να κάνει προσιτή στο κοινό την πλούσια συλλογή του Κερκυραίου συλλέκτη Μιχαήλ - Αγγελου Βραδή και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αποκτήσει εκατοντάδες πιστούς φίλους και εξαιρετική φήμη, μετεξελίσσεται σε Ιδρυμα. Θα υπάρχει, έτσι, για πάντα. «Προκειμένου να συνεχίσει και στο μέλλον να αποτελεί ένα κύτταρο πολιτισμού για το νησί, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη είναι έτοιμη να δεσμεύσει επίσημα τη λειτουργία και τη διαχείρισή της, με την αλλαγή της νομικής μορφής της, τη δημιουργία καταστατικού και τη
μετατροπή της σε Ιδρυμα ιδιωτικού δικαίου», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πολιτικός μηχανικός - δημιουργός της Μ. - Α. Βραδής. «Πιστεύουμε», προσθέτει, «ότι πρόκειται για μια απόφαση που με τη συμμετοχή των πολλών φίλων της Πινακοθήκης μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και με επιτυχία».
Απώτερος σκοπός, εξηγεί, είναι η διασφάλιση της μελλοντικής λειτουργίας της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την υλοποίηση του πρώτου πενταετούς προγράμματος δραστηριοτήτων της.
Ο κύκλος αυτός ξεκίνησε τον τον Δεκέμβριο του 2005 με τα εγκαίνια της Πινακοθήκης και έκλεισε το 2010 με την εκπλήρωση «όλων των βασικών στόχων» που είχαν τεθεί με την ίδρυσή της.
«Κερκυραίοι ζωγράφοι ή καλλιτέχνες που έζησαν στην Κέρκυρα και αποτέλεσαν σημαντικές ψηφίδες του πολιτισμού της, αλλά και καλλιτέχνες που εξακολουθούν να εμπνέονται και να δημιουργούν στο νησί, βρήκαν μια καινούργια, μόνιμη και φιλόξενη στέγη».
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Πινακοθήκη, επί της οδού Ι. Θεοτόκη 77, κοντά στο λιμάνι της Κέρκυρας, καλύπτει περίπου 600 τ.μ. σε πέντε επίπεδα και σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον ιδρυτή της, με φροντίδα ώστε «η κατασκευή και ο εξοπλισμός του κτιρίου να εξυπηρετεί τις μουσειακές ανάγκες μιας μοντέρνας Πινακοθήκης, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, κλιματισμού, φωτισμού, αποθήκευσης και συντήρησης».
Στο μεσαίο επίπεδο, όπου βρίσκεται και η είσοδος στην Πινακοθήκη, φιλοξενούνται οι περιοδικές εκθέσεις που οργανώνονται σε τακτά διαστήματα. Στο ίδιο επίπεδο λειτουργούν πωλητήριο συλλεκτικών αντικειμένων και έργων τέχνης, καθώς και χώρος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και επιστημονικών/ερευνητικών δραστηριοτήτων, σχετικά με τα εικαστικά θέματα, εξοπλισμένος με σύγχρονα μηχανήματα και τεχνολογικά μέσα. Στα υπόλοιπα τέσσερα επίπεδα εκτίθενται τα έργα της μόνιμης έκθεσης, ενώ δεν λείπουν μια βιβλιοθήκη, βεράντα και μικρός κήπος. Κατά τη διετία 2005-2007 στις έξι αίθουσες της μόνιμης έκθεσής της παρουσιάστηκαν περίπου 800 έργα 150 Κερκυραίων εικαστικών καλλιτεχνών, του 19ου και του 20ού αιώνα.
Στη συνέχεια διαμορφώθηκαν ειδικοί αποθηκευτικοί χώροι, όπου φυλάσσονται πλέον περί τα 2.500 εικαστικά έργα, τα οποία παρουσιάζονται, σταδιακά, σε περιοδικές και αναδρομικές εκθέσεις. Σε 600 υπολογίζεται ότι ανέρχονται τα έργα που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο των διαφόρων εκθέσεων κατά τη διάρκεια της περασμένης πενταετίας, αλλά και από δωρεές των φίλων της Πινακοθήκης, οι οποίοι με την προωθούμενη μετεξέλιξή της σε Ιδρυμα θα μπορούν να γίνουν τακτικά μέλη της και να πλαισιώνουν την Καλλιτεχνική Επιτροπή της, συναποφασίζοντας για τις δραστηριότητες και το μέλλον της.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, αναφέρει ο Μ. - Α. Βραδής, σε αυτήν «οργανώνονται εκθέσεις από σημαντικούς καλλιτέχνες και μακράς διάρκειας, με σκοπό να επιτυγχάνεται υψηλή επισκεψιμότητα και να παρουσιάζεται ό,τι το γονιμότερο και δημιουργικό, από την πλευρά του καλλιτέχνη». Ετσι, οι εκθέσεις ορίστηκαν σε πέντε ετησίως και κάθε μια διαρκεί περίπου 2,5 μήνες. Από το 2005 ως τώρα η Πινακοθήκη έχει παρουσιάσει συνολικά 40 εικαστικούς καλλιτέχνες, στo πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων που πραγματοποιεί.
Αυτή την περίοδο και ως τις 4 Απριλίου στους χώρους της φιλοξενείται έκθεση έργων του διακεκριμένου Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Αλαμάνου, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε μία από τις έξι αίθουσες της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης. Τον κύκλο των περιοδικών εκθέσεών της το 2011 θα συμπληρώσουν από τις 2 Μαϊου ως τις 27 Ιουνίου έργα της Κατερίνας Ματσούκη, από τις 4 Ιουλίου ως τις 29 Αυγούστου έργα των καλλιτεχνών Ειρήνη Πέννα και Suzie Card Klarke και από τις 5 Σεπτεμβρίου ως τις 14 Νοεμβρίου έργα της Αναστασίας Κροκίδη και του Θεόφιλου Γραμμένου. 
Λειτουργώντας παράλληλα με τη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας, η οποία καλύπτει στη μόνιμη συλλογή της την περίοδο από τον 16ο αιώνα μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη έχει στόχο να μυήσει τον επισκέπτη της στην εξελικτική πορεία της κερκυραϊκής Τέχνης, παρουσιάζοντας τα βήματά της σε μια πορεία 200 περίπου χρόνων από τις αρχές του 19ου αιώνα και την εποχή του Παύλου Προσαλέντη του πρεσβύτερου, ως τον εικοστό αιώνα, τους νεότερους καλλιτέχνες του τόπου και τα έργα της σύγχρονης εικαστικής κίνησης.




Κείμενο: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ
* Είναι δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων

www.corfupress.com 

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας