Ομιλία - Εταιρεία Κερκυραικών Σπουδών

«Το Fontego (η Σιταποθήκη) της Κέρκυρας επί βενετοκρατίας: ο φόβος της πείνας και το όνειρο της αφθονίας»
 
 
Ομιλία  της κ. Φωτεινής Καρλάφτη-Μουρατίδη, με θέμα: «Το Fontego (η Σιταποθήκη) της Κέρκυρας επί βενετοκρατίας: ο φόβος της πείνας και το όνειρο της αφθονίας» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια) την Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 και ώρα 20.00, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της χειμερινής περιόδου 2009-2010.

Η κ. Φωτεινή  Καρλάφτη–Μουρατίδη  είναι δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Με μια πρόσφατη μονογραφία της Η τέχνη του ψωμιού στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα: το σιτάρι, οι χώροι, οι άνθρωποι (εκδ. Πορεία, 2009), τεκμηριωμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και με αντίστιξη διοίκησης και καθημερινής ζωής στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα, η κα Φωτεινή Καρλάφτη–Μουρατίδη είχε πραγματευθεί επιστημονικά και παράλληλα απευθυνόμενη στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων που αφορούσαν στην εξασφάλιση του βασικού είδους διατροφής, του ψωμιού, στην Κέρκυρα κατά την περίοδο της βενετοκρατίας (αναζήτηση, αγορά και διάθεση σιτηρών, επαγγελματική τάξη των αρτοποιών και αυστηρά υπόλογη συντεχνία άρτου, παρασκευαστικό στάδιο, προϋποθέσεις και συνθήκες πώλησης του ψωμιού, εμφανής επιθυμία της τοπικής διοίκησης να παρέχει αίσθημα ασφάλειας και εφησυχασμού στον κόσμο για το ψωμί).
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
 
Σπύρος Κούρτης

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας