Η εικονική μας πραγματικότητα και ο κακός μας ο καιρός PDF Εκτύπωση E-mail
ΣΤΗΛΕΣ - Σπύρος Α. Σαλβάνος
Κείμενο: ΣΠΥΡΟΣ Α. ΣΑΛΒΑΝΟΣ
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 13:32

altΜετά την επιτυχημένη μας επίσκεψη εργασίας πέρσι στη Σαγιάδα και τη συμβολή μας στην προέκταση έως εκεί της Εγνατίας Οδού με τη ταυτόχρονη κατασκευή του νέου λιμανιού στη πόλη αυτή, απ’ όπου οσονούπω δρομολογούνται υπερσύγχρονα φεριμπότ που θα καλύπτουν τη διαδρομή για Κέρκυρα σε 30 λεπτά, όπως είχαν προβλέψει άλλωστε κάποιες κερκυραϊκές εφημερίδες, και αφού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου λύσαμε όλα τα προβλήματα της Κέρκυρας, πήγαμε να λύσουμε και κάποια στην Ηγουμενίτσα που μας αφορούν.
Είναι πλέον γεγονός, ότι η Κέρκυρα το πολύ μέχρι το Πάσχα, παρόλα που φέτος έρχεται νωρίς, θα έχει αλλάξει όψη.
Η «Εθνική» Παλαιοκαστρίτσας μέχρι του Λαζάρου, παραμονή των Βαΐων, θα έχει τελειώσει, άντε να πάει και μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη αν κάποιο από τα δώδεκα παράνομα νταμάρια της Κέρκυρας που προμηθεύουν τα αδρανή υλικά αθετήσει τις υποχρεώσεις του, αν κάποιος από τους 4 – 5 εργάτες που δουλεύουν εκεί αρρωστήσει. Πέντε – έξι μέρες καθυστέρηση στα δεκατρία χρόνια που κρατάει αυτό το έργο, θα κάνουμε υπομονή, αρκεί να το έχουμε για το Πάσχα.
Όλες οι λακκούβες, όλου του κερκυραϊκού οδικού δικτύου, ακόμη κι αυτές που ξεπερνούν τα είκοσι εκατοστά βάθος, θα έχουν το αργότερο έως την Μεγάλη Βδομάδα αποκατασταθεί.
Οι φωτεινοί σηματοδότες όλου του νησιού, που κανένας δεν λειτουργεί σωστά και οι πιο πολλοί είναι μισοκαταστραμμένοι θα επισκευαστούν μέσα στη ίδια προθεσμία.
Αγνώριστη θα είναι και η πόλη μέχρι τη Μεγάλη Βδομάδα.
Δέκα πολυτελείς τουαλέτες με μάρμαρο όνυχα στους τοίχους, με κρυφό απαλό φωτισμό που θα ανάβει και θα σβήνει με φωτοκύτταρο ταυτόχρονα με μουσική υπόκρουση (η Λαμία έχει τέτοιες), που για τις άγιες μέρες έχει επιλεγεί το Αντάτζιο που παιανίζει η «Παλιά» στον μεγάλο Επιτάφιο, τελειώνουν αυτές τις μέρες.
Η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων τελειώνει, τα σκουπίδια γίνονται αόρατα και η πόλη πεντακάθαρη.
Εξαφανίζονται τα γκράφιτι από τα Μνημεία και τους τοίχους και λαμβάνονται μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου.
Η έλλειψη λόγω πληρότητας θέσεων parking – παλιό παράπονο των επισκεπτών μας – από τον Ανεμόμυλο έως το Εμπορικό κέντρο, τώρα που τελειώνουν τα περιφερειακά parking, θα αποτελεί πλέον παρελθόν και ήδη τις γιορτές του Πάσχα οι επισκέπτες μας θα μπορούν επιτέλους να παρκάρουν με άνεση στη πόλη.
Οι ποδηλατοδρόμοι (ποιοι ποδηλατοδρόμοι;) που κάποιοι δεν θέλαμε, δίνουν ανάσα στο κυκλοφοριακό. Τι κι αν είναι διπλοπαρκαρισμένα πάνω σ’ αυτούς τα Ι. Χ., τι κι αν έγιναν για να μη χάσουμε τα δύο εκατομμύρια ευρώ που μας έδιναν…
Το Παλιό Λιμάνι, που το κάναμε σαν τα μούτρα μας, ως εκ θαύματος γίνεται όπως ήταν πριν. Πέτσα, λαμαρίνες μπάζα γίνονται αόρατα και οι επισκέπτες μας αχαμπάριαστοι θα απολαμβάνουν, όπως παλιά, την βόλτα τους στην παραλία.
Τέρμα μέχρι το Πάσχα και στα παντοφλέ φεριμπότ. Παρελθόν οι τρεις ώρες τρέμουλου με κάποιο βορειοδυτικό αεράκι. Τα νέα υπερσύγχρονα φεριμπότ που όπως μας διαβεβαίωσαν οι σχετικοί παράγοντες στην Ηγουμενίτσα, δρομολογούνται άμεσα, και πάντως πριν το Πάσχα, θα καλύπτουν την διαδρομή σε τρία τέταρτα της ώρας και μάλιστα, μαζί και μ’ αυτά από τη Σαγιάδα, θα καταπλέουν στο νέο λιμάνι-κόσμημα εσωτερικού. Είχε τελειώσει πριν δυο – τρία χρόνια και επειδή ατυχώς είχαν ξεχάσει τότε τις ράμπες, τις δέστρες για τα πλοία, τα μπαλόνια στις ράμπες, τον φωτισμό, το δίχτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ακόμη και την ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ, όλα αυτά θα έχουν τελειώσει ως την Μεγάλη Βδομάδα.
Αιδώς Αργείοι!
Σπύρος Α. Σαλβάνος

Επτάνησα - Ιόνιο - Ionian islands !

Καλώς όρισες Επτανήσιε!

«Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια φαντάσματα, άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια ή σε ασημοβολής μαϊκά συντέφια τάγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια Να ιδώ των ξωτικών τα πανηγύρια, των τελωνιών τα θεότρελλα κέφια, του νεραϊδοχορού ν’ακούσω ντέφια και Σειρήνων τραγούδια ή μαρτύρια. Κι άμα στ’αστερινά τους χρυσαμάξια οι άγγελοι φύγουν και ο ήλιος φέξη πίσω ύμνο στην τετραγάλανη μονάξια, πουλί τ’αγριου γιαλού, θα κελαϊδήσω. Τεχνίτρα η πικροθάλασσα παράξια της λαλησιάς μου θα βαστάη το ίσο» Λ. Μαβίλης

Η Μουσική μας!

Οι επισκέπτες μας